Καλλιέργεια ελιάς – Τι πρέπει να γνωρίζουμε
Η ελιά είναι αειθαλές καρποφόρο δέντρο και αποτελεί την πιο διαδεδομένη καλλιέργεια στην Ελλάδα. Είναι αιωνόβιο δέντρο, προσαρμόζεται εύκολα σε κάθε περιβάλλον, αντέχει σε δύσκολες συνθήκες και δίνει καρποφορία χωρίς να απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα. Τα κυριότερα προϊόντα της είναι το ελαιόλαδο και οι βρώσιμες ελιές.
Βασικές ποικιλίες για καλλιέργεια ελιάς στην Ελλάδα
Υπάρχουν πολλές ποικιλίες ελιάς, τόσο ελαιοποιήσιμες για παραγωγή ελαιόλαδου, όσο και επιτραπέζιες για παραγωγή βρώσιμων ελιών. Η κορωνέικη είναι η πιο δημοφιλής ποικιλία ελιάς που καλλιεργείται στην Ελλάδα, με μικρό μέγεθος καρπού που δίνει εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο, το όνομά της οποίας προέρχεται από την κωμόπολη της Κορώνης Μεσσηνίας, και ωριμάζει από τον Οκτώβριο μέχρι το Δεκέμβριο. Άλλες ελαιοποιήσιμες ποικιλίες είναι η μαστοειδής (τσουνάτη), η αγουρομανακολιά, η λιανολιά Κερκύρας, η βαλανολιά, η μεγαρείτικη και η κουτσουρελιά. Από τις επιτραπέζιες ποικιλίες, η πιο δημοφιλής ποικιλία σε Ελλάδα και εξωτερικό είναι η ποικιλία Καλαμών, μεγάλου μεγέθους, ασύμμετρου σχήματος, που συγκομίζεται μεταξύ Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου όταν γίνει μαύρο το χρώμα του καρπού. Άλλες γνωστές ποικιλίες επιτραπέζιας ελιάς είναι η Αμφίσσης (κονσερβολιά), η Χαλκιδικής, η γαϊδουρολιά και η καρυδολιά.
Στο κατάστημα μας, μπορείτε να βρείτε τις περισσότερες ποικιλίες ελιάς σε πολύ ποιοτικά δενδρύλλια και σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές.
Εδαφοκλιματικές συνθήκες που απαιτεί η καλλιέργεια ελιάς
Η ελιά ευδοκιμεί σε περιοχές με μεσογειακό εύκρατο κλίμα που χαρακτηρίζεται από ήπιους, υγρούς χειμώνες και ζεστά καλοκαίρια. Οι καλύτερες θερµοκρασίες κατά τη διάρκεια της άνθησης και την καρπόδεσης είναι γύρω στους 20°C. Οι ψυχροί και θερμοί άνεμοι, καθώς και η υψηλή υγρασία κατά την περίοδο της ανθοφορίας και της καρπόδεσης μπορούν να δημιουργήσούν σημαντικά προβλήματα στην καρποφορία της ελιάς. Αν και η ελιά είναι ανθεκτική και δίνει καρπό σε φτωχά και ξερά εδάφη, ευδοκιμεί καλύτερα σε βαθιά γόνιμα εδάφη που παρουσιάζουν καλή αποστράγγιση. Καλό είναι να αποφεύγεται η καλλιέργεια της σε αμμώδη εδάφη που δεν συγκρατούν υγρασία, καθώς και σε βαριά αργιλούχα εδάφη που δεν στραγγίζει το νερό. Η καλλιέργεια ελιάς είναι πολύ αποδοτική και με καλής ποιότητας ελαιόλαδο ακόμη και σε ασβεστούχα εδάφη.
Τι να προσέξουμε στο φύτεμα της ελιάς
Η ελιά μπορεί να φυτευτεί σχεδόν όλο το χρόνο αν και η καλύτερη εποχή φύτευσης των νεαρών ελαιόδεντρων είναι από τις αρχές Νοεμβρίου μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Αποφεύγουμε τις πυκνές φυτεύσεις ελιάς για να έχουμε καλύτερο αερισμό και μεγαλύτερη ηλιοφάνεια στην καλλιέργεια των ελαιόδεντρων. Ειδικά για την κορωνέικη ποικιλία ελιάς, προτείνουμε την φύτευση σε αποστάσεις φύτευσης 7×7 μέτρα, περίπου 20 ελαιόδεντρα ανά στρέμμα. Καλό είναι να ανοίγουμε μεγάλους λάκκους διαστάσεων 50×50 εκατοστών για να φυτεύουμε τα νεαρά δενδρύλλια ελιάς και να βάζουμε μέσα κομπόστ, φυτόχωμα και λίγο βιολογικό λίπασμα. Πριν το φύτεμα της ελιάς, θα πρέπει να αφαιρέσουμε πέτρες, να ισοπεδώσουμε και να οργώσουμε το χωράφι για να αφρατέψουμε το έδαφος.
Τι ανάγκες σε πότισμα έχει η καλλιέργεια της ελιάς
Η καλλιέργεια της ελιάς έχει σημαντικές ανάγκες σε νερό, κατά την περίοδο της άνοιξης που παρουσιάζει έντονη βλάστηση. Η έλλειψη νερού κατά την περίοδο ανθοφορίας της ελιάς, μπορεί να προκαλέσει σημαντική ανθόπτωση, ενώ στο τέλος της άνθισης, μπορεί να προκαλέσει ακόμα και ξήρανση. Οι ανάγκες της ελιάς σε πότισμα είναι αυξημένες, την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού, κατά τον Ιούνιο, καθώς και την την εποχή της ταχείας αύξησης του καρπού, τον Αύγουστο. Η ελιά χρειάζεται πότισμα και το φθινόπωρο καθώς αυξάνει την ελαιοπεριεκτικότητα του καρπού. Για το πότισμα της ελιάς επιλέγουμε σύστημα άρδευσης με σταγόνες, το οποίο ταυτόχρονα με την εξοικονόμηση νερού μας προσφέρει και καλύτερο πότισμα για τα δέντρα.
Στο GREEN ACTIONS μπορείτε να βρείτε λάστιχα αντοχής καθώς και όλα τα εξαρτήματα που χρειάζονται για την άρδευση των δέντρων σας.
Τι απαιτήσεις σε λίπανση έχει η καλλιέργεια ελιάς
Πριν προχωρήσουμε στη λίπανση της ελιάς, καλό είναι να κάνουμε πρώτα μια ανάλυση εδάφους καθώς και ανάλυση των φύλλων. Σε κάθε περίπτωση, με τη λίπανση επιθυμούμε την αύξηση της γονιμότητας του εδάφους και τον εμπλουτισμό του με θρεπτικά συστατικά και οργανική ουσία που θα μας εξασφαλίσουν πλούσια βλάστηση και καλή καρποφορία των ελαιόδεντρων. Ένας βασικός στόχος της λίπανσης είναι να πετύχουμε σημαντική παραγωγή κάθε χρόνο. Η καλλιέργεια της ελιάς χρειάζεται λίπασμα αζώτου για βλαστική ανάπτυξη, λίπασμα καλίου για καλή καρποφορία και μικρές ποσότητες σε μαγνήσιο, ασβέστιο και φώσφορο. Η συμπληρωματική λίπανση της ελιάς με βόριο είναι απαραίτητη, καθώς το βόριο συντελεί στην καλή ανθοφορία και καρπόδεση της ελιάς.
Στο GREEN ACTIONS μπορείτε να προμηθευτείτε ποιοτικά λιπάσματα για όλες τις καλλιέργειες σας.
Τι να προσέξουμε στο μάζεμα της ελιάς;
Όταν μαζεύουμε τις ελιές, αποφεύγουμε το ράβδισμα με βροχερό καιρό και συνθήκες υψηλής υγρασίας, καθώς αναπτύσσονται μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες. Επίσης, κατά το μάζεμα της ελιάς, ειδικά για τις επιτραπέζιες ποικιλίες αλλά και για τις ελαιοποιήσιμες, καλό είναι να χρησιμοποιούμε πλαστικά τελάρα που επιτρέπουν τον καλό αερισμό για να αποφύγουμε τον μύκητα της μούχλας που προκαλεί υποβάθμιση στον καρπό και αύξηση της οξύτητας στο ελαιόλαδο.
Είδη κλαδέματος ελιάς
Τα βασικά είδη κλαδέματος της ελιάς είναι το κλάδεμα διαμόρφωσης, το κλάδεμα καρποφορίας και το κλάδεμα αναγέννησης. Το κλάδεμα διαμόρφωσης γίνεται στα νεαρά δενδρύλλια ελιάς ώστε να σχηματίσουν το κυπελλοειδές σχήμα, με ένα κεντρικό κορμό και 4-5 κεντρικούς βραχίονες. Το κλάδεμα καρποφορίας της ελιάς(Καθάρισμα), γίνεται κάθε χρόνο με σκοπό την ισορροπία της βλαστικής ανάπτυξη της ελιάς με την δημιουργία ανθέων και την καρποφορία. Το κλάδεμα αναγέννησης στην ελιά είναι ένα πολύ αυστηρό κλάδεμα που γίνεται για ανανέωση σε γερασμένα ή παγετόπληκτα δένδρα που παρουσιάζουν μεγάλη μείωση παραγωγής και εκτεταμένη ξερή βλάστηση. Σχετικά με την εποχή του κλαδέματος της ελιάς, κλαδεύουμε μετά το τέλος της συγκομιδής, από τον Ιανουάριο μέχρι το Μάρτιο, σε περιόδους χωρίς παγετούς και βροχές, σε συνθήκες μειωμένης υγρασίας, για αποφυγή ανάπτυξης μυκητολογικών και βακτηριακών ασθενειών.
Έντομα και ασθένειες της ελιάς
Ο δάκος της ελιάς είναι ένα μικρό έντομο που αποτελεί το σημαντικότερο εχθρό της ελιάς στη χώρα μας, τόσο σε ελαιοποιήσιμες ποικιλίες, όσο και σε επιτραπέζιες ποικιλίες ελιάς. Για την αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς με οικολογικά μέσα, μπορούμε να πραγματοποιήσουμε δολωματικούς ψεκασμούς με εγκεκριμένα σκευάσματα, μπορούμε να κάνουμε ψεκασμούς του φυλλώματος με καολίνη ή ζεόλιθο, καθώς επίσης μπορούμε να κρεμάσουμε στα ελαιόδεντρα ειδικές παγίδες σύλληψης του δάκου.
Άλλα σημαντικά έντομα που προσβάλλουν την ελιά είναι ο ρυγχίτης, η βαμβακάδα της ελιάς, ο πυρηνοτρήτης και η μαργαρόνια. Από τις μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες, πολύ διαδεδομένη είναι η καρκίνωση της ελιάς, το κυκλωκόνιο και το γλοιοσπόριο. Για τη βιολογική αντιμετώπιση των μυκητολογικών και βακτηριακών ασθενειών, ψεκάζουμε τις ελιές με χαλκούχα σκευάσματα μετά τη συγκομιδή, μετά το κλάδεμα καθώς και στις αρχές της άνοιξης και στις αρχές του φθινοπώρου όπου υπάρχει αυξημένη υγρασία.
Οι Γεωπόνοι στο κατάστημα μας, θα σας δώσουν οδηγίες για τον πιο αποτελεσματικό ψεκασμό των ελαιόδεντρων σας, και θα σας προμηθεύσουν με κατάλληλα σκευάσματα.