Συμβουλές

Φροντίδα φυτών

Φροντίδα φυτών / Πως να φροντίσω τα φυτά μου;

Φροντίδα φυτών / Πως να φροντίσω τα φυτά μου;

Τα φυτά έχουν την ικανότητα να μεταμορφώνουν και να ομορφαίνουν κάθε χώρο. Κάθε ένα με τη δική του ξεχωριστή ομορφιά. Από το εντυπωσιακό σπαθίφυλλο  μέχρι την εξωτική κέντια, το χρωματιστό ανθούριο και τον λαμπερό φίκο μπέντζαμιν. Οι επιλογές είναι πολλές, ανάλογα με τη διακόσμηση κάθε χώρου. Κάποια φυτά εσωτερικού χώρου μάλιστα έχουν την ιδιότητα να καθαρίζουν τον αέρα του σπιτιού μας.

Πόσο φως προτιμούν τα φυτά μας;

Τα φυτά εσωτερικού χώρου δεν είναι τόσο ευαίσθητα όσο νομίζουμε αρκεί να τους βρούμε την κατάλληλη θέση. Όπως όλα τα φυτά έτσι και αυτά χρειάζονται φως. Γι’ αυτό τα τοποθετούμε σχετικά κοντά σε παράθυρα, φροντίζοντας να μην δέχονται τις ακτίνες του ήλιου απευθείας καθώς μπορούν να τους προκαλέσουν εγκαύματα. Αν το σπίτι ή το γραφείο μας δεν είναι τόσο φωτεινό, μπορούμε να επιλέξουμε φυτά όπως το σπαθίφυλλο και την σανσιβέρια που έχουν την ικανότητα να επιβιώνουν και να ανθίζουν ακόμα και σε χώρους με λίγο φως.
Φροντίδα φυτών / Πως να φροντίσω τα φυτά μου;

Τι ανάγκες σε πότισμα έχουν τα φυτά μας;

Τα φυτά εσωτερικού χώρου χρειάζονται πότισμα περίπου μία φορά τη βδομάδα, αν και ανάλογα με το φυτό και την εποχή προσαρμόζουμε και το πότισμα. Ο ζαμιοκούλκας για παράδειγμα χρειάζεται πότισμα μια φορά το μήνα.

Η μεταφύτευση είναι πολύ σημαντική στην φροντίδα φυτών!

Όταν το φυτό μας μεγαλώσει αρκετά, θα χρειαστεί μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα. Κατάλληλη εποχή για μεταφύτευση είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο, χρησιμοποιώντας ειδικό φυτόχωμα για φυτά εσωτερικού χώρου, εμπλουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά. Επιλέγουμε γλάστρα λίγο μεγαλύτερη από αυτή που βρισκόταν το φυτό μας και φροντίζουμε να έχει τρύπες στη βάση για να φεύγει το νερό. Θα χρειαστούμε επίσης το αντίστοιχο πιατάκι ή ένα διακοσμητικό κασπώ για να μη λερώνουμε το πάτωμα κατά το πότισμα των φυτών.
Στο Green Actions θα βρείτε φυτοχώματα όπως και όμορφες πήλινες ή πλαστικές γλάστρες και εντυπωσιακά κασπώ.
Φροντίδα φυτών / Μεταφύτευση

Σχετικά με την λίπανση

Τα φυτά εσωτερικού χώρου έχουν ανάγκη  θρεπτικών συστατικών για να αναπτυχθούν και να διατηρήσουν το πλούσιο πράσινο χρώμα τους. Για το λόγο αυτό, προσθέτουμε υγρό υδατοδιαλυτό λίπασμα, δύο φορές το μήνα, την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου. Τον χειμώνα και τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού η λίπανση καλό είναι να αποφεύγεται. Υπάρχουν διάφορα είδη υγρού λιπάσματος για φυτά εσωτερικού χώρου που μπορείτε να προμηθευτείτε από το ηλεκτρονικό ή το φυσικό κατάστημα μας. Εξειδικευμένα λιπάσματα για πράσινα φυτά που αφορούν περισσότερο τη βλάστηση, λίπασμα για ανθοφορία, καθώς και άλλα γενικής χρήσης. Τέλος, υπάρχουν και ειδικά λιπάσματα για συγκεκριμένα φυτά όπως τα λιπάσματα για ορχιδέες.

Γενικές συμβουλές για την φροντίδα φυτών

  • Το καλοκαίρι βρέχουμε το φύλλωμα τους με ένα ψεκαστήρι για να αποφύγουμε ξηράνσεις στις άκρες των φύλλων.
  • Χρησιμοποιούμε απεσταγμένο νερό για να αποφύγουμε την εμφάνιση λεκέδων από άλατα πάνω στα φύλλα.
  • Δεν πρέπει να ρίχνουμε ποτέ νερό στα άνθη.
  • Επίσης, για να αντιμετωπίσουμε προληπτικά τα έντομα, όπως η μελίγκρα, η ψώρα των φυτών, ο θρίπας, καθώς και ο τετράνυχος διαλύουμε μια κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι σε ένα λίτρο νερό.  Ψεκάζουμε τα φυτά μας κάθε δύο βδομάδες. Υπάρχουν ακόμη ειδικά σκευάσματα κατάλληλα για ερασιτεχνική χρήση για την αντιμετώπιση εντόμων και ασθενειών. Μπορείτε φυσικά να τα προμηθευτείτε από το κατάστημα μας.
  • Φροντίζουμε να  καθαρίζουμε το φύλλωμα των φυτών εσωτερικού χώρου, κάθε εβδομάδα χρησιμοποιώντας ένα βρεγμένο πανί σε χλιαρό απεσταγμένο νερό για να απομακρύνουμε τη σκόνη. Έτσι  προσφέρουμε λίγη δροσιά στο φύλλωμα και διατηρούμε τα φυτά μας πράσινα και λαμπερά.